wtorek, 16 listopada 2010

Informacje Lidia

Poplonami nazywamy zasiewy dające dodatkowe zbiory, poza plonami głównymi, a przeznaczone na uzyskanie zielonej masy, siana, kiszonki albo na przyoranie jako zielony nawóz. Wprowadzenie do płodozmianu poplonów uintensywnia produkcję rolną. Plony wtóre wysiewane są po sprzęcie poplonu ozimego, a zbierane jesienią tego samego roku. W Polsce i ogólnie rzecz ujmując w państwach o ograniczonych możliwościach zwiększania powierzchni uprawnej, poplony nabierają coraz większego znaczenia wobec bez przerwy wzrastającego zapotrzebowania na przedmioty rolne. W współzależności od lokalizacji w zmianowaniu oraz dodatkowo od terminu siewu i zbioru wyróżnia się następujące rodzaje poplonów:

— poplony ścierniskowe, wysiewane wczesnym latem po sprzęcie plonu głównego, zbierane albo zaorane jesienią tego samego roku;
— wsiewki poplonowe, wsiewane na jesieni albo wczesną wiosną w rośliny użytkowane jako plon kluczowy; wegetacja ich częściowo przebiega jednocześnie z wegetacją plonu głównego; zbierane jesienią albo zaorane podobnie jak poplony ścierniskowe;
- poplony ozime, wysiewane jesienią po sprzęcie plonu głównego, sprzątane albo zaorane wiosną następnego roku.

Zobacz także: Informacje Lidia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz