niedziela, 21 listopada 2010

Informacje Gertruda

Związki kwasu foliowego są szeroko rozpowszechnione w przyrodzie, spotyka się je w organizmach zwierzęcych i roślinnych, a też w drobnoustrojach. W postaci wolnej występuje natomiast jedynie w ograniczonych ilościach; większa jego część jest w materiale naturalnym związana z dwoma albo więcej resztami kwasu glutaminowego, przyłączonego peptydowo do grupy v-karboksylowej właściwej (pierwotnej) cząsteczki glutaminianowej kwasu foliowego. Korzystając z metody różnicowej Cropper i Scott określili budowę folianów krwi kurcząt otrzymujących bądź pteroiloglutaminian (a więc z 1 całą resztą kwasu glutaminowego), bądź pteroiloheptaglutaminian (w drożdżach piwnych, z 7 resztami kwasu glutaminowego). Wyniki wskazują, że folian znajduje się w krwi kurczęcia przede wszystkim jako składnik kwasu 5-metyloczterohydrofoliowego. Związek ten być może wytwarza się w ścianie jelita.

Zobacz także: Informacje Gertruda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz