wtorek, 16 listopada 2010

Informacje Grazyna

Witamina B1 została wyizolowana w czystej postaci jako chlorowodorek tiaminy. Krystalizuje w postaci białych, jednoskośnych płytek skupionych w rozety, odznacza się charakterystycznym zapachem i smakiem, rozkłada się przy 248°. Jest łatwo rozpuszczalna w wodzie, dość dobrze w glicerolu, glikolu propylenowym i 95% etanolu. Nie rozpuszcza się w tłuszczach oraz ich rozpuszczalnikach. Na powietrzu chlorowodorek uaminy wchłania wilgoć budując wodzian, należy go więc przechowywać szczelnie zamknięty, w przeciwnym przypadku masa jego będzie się zwiększać. Czysty chlorowodorek tiaminy trzeba wysuszyć przed użyciem do sporządzenia roztworów standardowych. W temperaturze do 100° nie rozkłada się w ciągu 24 godz. Można go wyjaławiać w roztworach wodnych przy 120°, lecz pH nie ma możliwość wtedy przekraczać 5,pięć, gdyż śpiesznie się rozłoży. Analitycznie oznacza się tiaminę poprzez utlenianie jej do tiochromu, który wykazuje jedyną w swoim rodzaju błękitną fluorescencją w świetle nadfioletowym.

Zobacz także: Informacje Grazyna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz